30.08.2007

Akorlar(resimli)

LA NOTASI
LA MİNÖR

Sİ NOTASI






DO NOTASI










RE NOTASI






RE MİNÖR















Mİ MİNÖR









SOL NOTASI






















29.08.2007

Temel Bilgiler

Notaların Harflerle Gösterilmesi

Özellikle akorların ya da genel olarak tüm notaların gösterilmesi için bazı harfler de kullanılır. La notası temel bir sestir. Bir orkestra akordunu La notasına göre yapar. Telefonu açtığınızda duyduğunuz düdük sesi (bazı durumlarda çok küçük bir farkla olsa da) La notasıdır. Bu yüzden, notaları gösteren harfler La notasından "A" harfiyle başlar ve sırayla gider. Yalnızca Almanca'da Si notasını göstermek için "B" harfi yerine "H" harfi kullanılır.

La Si Do Re Mi Fa Sol
A B C D E F G

Sol ve Fa Anahtarları

Şimdi de, notaların fa anahtarında başlayıp sol anahtarında nasıl devam ettiğini görelim. İki porte arasında hayali bir çizgi olduğunu düşünün. Bu çizgiye gelen nota Do(C) notasıdır. Çok kalın ve çok ince notaları göstermek için portenin beş çizgisi yetmez. Bunun için portenin altında ve üstünde ek çizgiler kullanılır. Oktav dediğimiz olay ise, bir notadan başlayıp, ileri ya da geri, daha doğrusu, aşağı ya da yukarı doğru, notaları sırayla sayarak geldiğimiz sekizinci nota - ki bu ilk notanın tekrarıdır - ile ilk nota arasındaki uzaklıktır. Aşağıdaki örnekte oktavlar Mi(E) notasından - Mi notasına olarak gösterilmiştir

Tam Ses - Yarım Ses

Notalar arasında belirli uzaklıklar vardır. Gitarda birbirinin peşisıra gelen iki perde düşünün (3 ve 4.perdeler gibi). Bu iki perdedeki notalar arasındaki uzaklık yarım sestir (1/2ses). Şimdi de 3 ve 5. perdelerde iki nota düşünün (hangi telde olduğu önemli değil), bunlar arasındaki uzaklık ise bir tam sestir. Şimdi de, notaları Do'dan başlayıp, sayma sayıları gibi, sırayla sayalım: Do - Re - Mi - Fa - Sol - La - Si - Do........................ Mi -Fa ve Si - Do notaları arası 1/2 sestir yani bu notalar birbirini takip eden perdelerdedir. Diğer tüm notalar arasında ise tam ses aralıklar vardır. Peki, aralarında tam ses (iki perde) uzaklık bulunan notaların arasındaki fazladan perdelere hangi notalar gelmektedir. Buralara gelen notalar diğer notaların diyez ya da bemolleri yani yarım ses inceltilmişleri ya da yarım ses kalınlaştırılmışlarıdır. Bu işlemi yapmak için arıza işaretleri kullanılır. Bunların bir listesini veriyoruz:

Diyez: Önüne konduğu notayı yarım ses inceltir.

Çift Diyez: Önüne konduğu notayı bir tam ses inceltir.

Bemol: Önüne konduğu notayı yarım ses kalınlaştırır.

Çift Bemol Önüne konduğu notayı bir tam ses kalınlaştırır.

Bekar (Natürel): Arıza almış notayı doğal haline çevirir.

Şimdi de, Do notasından başlayıp, sırayla tüm notaları - ki bunlar 12 adet kromatik (birbirlerini yarım ses aralıkları ile takip eden) notadan ibarettir - yazalım. Not: İncelme yönünde giderken notalar diyez, kalınlaşma yönünde giderken ise bemol alır. Yani, sözünü ettiğimiz aradaki perdeye gelen nota ya bir önceki notanın diyezi ya da bir sonraki notanın bemolü olarak adlandırılır. Ya da gittiğimiz yöne bağlı olarak, bunun tam tersi olur: Do - Do diyez (ya da Re bemol) - Re - Re diyez (ya da Mi bemol) - Mi - Fa - Fa diyez (ya da Sol bemol) - Sol - Sol diyez (ya da La bemol) - La - La diyez (ya da Si bemol) - Si - Do... Soldan sağa diyez yönü, sağdan sola ise bemol yönüdür. Örneğin, Do ile Re arasındaki notayı, incelirken Do diyez, kalınlaşırken ise Re bemol olarak düşünebilirsiniz. Neticede ikisi de aynı sestir. Daha önce söyledik ama yine hatırlatalım: Mi - Fa ve Si - Do notaları arası yarım sestir yani bu notaların arasında diyez ya da bemol başka bir nota bulunmaz

Bir ölçü içinde bir nota ilk kez arıza aldığı yerden, aksi belirtilmediği takdirde, ölçü sonuna kadar arıza almaya devam eder. Belirli bir yerde nota doğal haline çevrilecekse bekar (natürel) işareti kullanılması gerekir. Sonra tekrar arıza işaretiyle arızalı duruma getirilebilir.

ŞU ÇILGIN RİTMLER

Bi' kere baştan anlaşalım bu ritmler sanıldığı kadar kıl değildir.Aksine mantığı kavrandığı anda çok da basittir.Sadece ritm çalışmaları sıkıcıdır.Ama emin olun öğrenince şarkılara cuk diye oturtunca bide varya off diyorum başka bişe demiyorum..

NE YAPICAZ Bİ' BAKALIM

1. Ne işe yarar bu ritmler yaf?

2. Kaç tane ritm var yaaa hepsini nası bilcez , insaf(!)

3.Öyle oturduğun yerden konuşuyosunda hangi şarkı hangi ritmle onu nerden anlıcaz???

4.Öh yani ya..Bunun kolay bi' yolu yokmu??

Ve başlıyoruz..Bismillahirrahmanirrahim

1.Ne İşe Yarar Bu Ritmler yaff?

Ritm şarkını ölçüsel durumunua göre değişen vuruş değerlerinin düzenli olarak tekrarından oluşur.(bizene ya ritm anlamından.amaan) Ritmler bir binanın kolonları gibidir.Sıvanın boyanın arkasında kalırlar ama binayı onlar taşır.Tamamlayıcı unsurdur.Öyle ki bazen bu kıl ritmler sözlerin önüne bile geçer. (Şakada şukada şuka falan öyle bi' şarkı varya, o şarkıda kendinizi ritme mi bırakırsınız yoksa oturup ne niyo bu adam diye sözlerimi dinlersiniz.Tabii bu sözleri bilemeyeceğiniz anlamına gelmez)

2.Kaç tane ritm var yaaa hepsini nası bilcez insaf(!)

Bi' çuval ritm olabilir.Hatta buna bi' çuvalda siz ekleyebilirsiniz.Ama unutulmasın ki hepsinin belirli kalıpları vardır.Bu yüzden gözünüzde büyütmeyin.Şimdi size bu kalıpların en çok kullanılanlarından bahsedeceğim.Ama önce birkaç vuruş değeri inceleyelim. 1 saniyelik vuruşa "bir vuruş" yani dörtlük nota, yarım saniyelik vuruşada "yarım vuruş" yani sekizlik nota adı verilir.Detayına inildiğinde çok daha uzun ve kısa vuruşlar vardır ama şimdilik bunları bilmeniz yeterli olacaktır.Gelelim belli başlı ritmlere.

2/4 (iki dörtlük) ritm
3/4 (üç dörtlük) ritm
4/4 (dört dörtlük) ritm
5/8 (beş sekizlik) ritm
6/8 (altı sekizlik) ritm
9/8 (dokuz sekizlik) ritm

Lafın Özü: Onlarca 4/4' lük ritm vardır.Hepsini ezberlemek, onlara teeeek teeeek çalışmak yerine, kalıbı öğrenerek kendiniz 4/4'lük ritmler olusturabilirsiniz.yapmanız gereken aynı süre içerisinde ritmler bulamak..Bunun yanında bildiğiniz ritmlere güzel süslemeler de yapabilirsiniz.Bu durum bütün ritmler için geçerlidir.

3.öyle oturduğun yerden konuşuyosunda hangi şarkı hangi ritmle onu nerden anlicaz??

Kral soru dimi Benim bildiğim üç yolu var..

A) DİNLEMEK: Şarkıyı dinlerken bir dümden diğer düme (düm, ritmde davulun en sert vuruşuna denir.) kadar geçen süreyi sayın.Çıkan sonucu 7 ile çarpıp 2 ile...şaka tabi..yapan varmı merak ediyorum..neyse çıkan sonuc size vuruş süresini verir.ama bu yol ritm ve kulak konusunda kendini geliştirmiş arkadaşlar için daha uygundur.Onlarda bu metni okumazlar.bunu niye söyledim bende bilmiyorum..

B) DENEMEK: Vermiş olduğum ritmleri tek tek deneyip en uygun gördügünüzü kullanarak şarkıyı çalabilirsiniz.Ölçü olarak uyuyor ama aşağı yukarı vuruşlar tam olarak tutmuyo sanki diyosanız -ki işin zor kısmını ritmi bularak yaptığınızı unutmayın- ufak değişiklikler yapabilirsiniz.

C) SALLAMAK: Bu çok gürültülü oluyo tasvib etmiyorum

4. Öh yani ya..Bunun kolay bi' yolu yokmu??

Vermek istediğim bikaç püffffff noktası var arkadaşlar inşallah işinize yarar...

*Bu şarkı bundan başka ritimle çalınmaz diye bişey yoktur.Abartıp şarkının orjinalindeatılan ritmden bile güzel ritmi siz atabilirsiniz.

*Grup olmadığı sürece, herkesle aynı ritmi atıcam diye de bişey yoktur.

*Tellere dangur dungur vurmayın..onları okşayın iltifat edin aşk yaşayın..göreceksiniz hemen tav olcaklar.

*Özellikle dümlerde tellere tarama yaparsanız daha leziz olur.Tarama metodunu bilmeyende adından anlar heralde.ama isteyen sorabilir tabii.

*Şarkılardan korkmayın...Zamanında kendime "olum sen bu şarkıyı ebbede çalamazsın" dediğim şarkıları, şimdi programlarda çıkış şarkım olarak çalıyorum.

*Biri size "ben bu şarkıyı daha iyi çalıyorum derse" ona "ben böyle çalıyorum"diyin.

*Biri size bu kadar şeyden sonra yanlış çalıyosun derse, ona kafa atın:)))


ALINTIDIR.....

Gitarı nasıl akort ederiz ?

1.Yöntem. : En kolayı elektronik akort aletinden (tuner) den yararlanmaktır.
Teller Tunerin ışıklarından yada ibresinden görerek sırasıyla E-B-G-D-A-E olarak akortlanır.

2.Yöntem : Hazır seslerden yararlanarak akort işlemi
Org, akordeon, piyano benzeri aletlerden karşılık gelen dillerden yararlanılır

3.Yöntem :Diyapozon yada akort düdüğünden yararlanarak -flajole(harmonik) yöntemiyle

*İlk önce la sesi(5.tel) diyapozona ayarlanır

*5.telin 7 perdesindeki armonik mi sesinden yararlanarak 6. ve 1.tel mi sesine akortlanır.

*la telinde 12 perdedeki la sesi re telinde 7.perdedeki la sesine akortlanır. bu şekilde 4 tel re olur.

*aynı yöntem bir alt tellerde uygulanarak sol teli akortlanır.

*6 telinde 7 perdedeki armonik ses (si sesi) alınır ve 2 tel si sesine akortlanır.