Bi' kere baştan anlaşalım bu ritmler sanıldığı kadar kıl değildir.Aksine mantığı kavrandığı anda çok da basittir.Sadece ritm çalışmaları sıkıcıdır.Ama emin olun öğrenince şarkılara cuk diye oturtunca bide varya off diyorum başka bişe demiyorum..
NE YAPICAZ Bİ' BAKALIM
1. Ne işe yarar bu ritmler yaf?
2. Kaç tane ritm var yaaa hepsini nası bilcez , insaf(!)
3.Öyle oturduğun yerden konuşuyosunda hangi şarkı hangi ritmle onu nerden anlıcaz???
4.Öh yani ya..Bunun kolay bi' yolu yokmu??
Ve başlıyoruz..Bismillahirrahmanirrahim
1.Ne İşe Yarar Bu Ritmler yaff?
Ritm şarkını ölçüsel durumunua göre değişen vuruş değerlerinin düzenli olarak tekrarından oluşur.(bizene ya ritm anlamından.amaan) Ritmler bir binanın kolonları gibidir.Sıvanın boyanın arkasında kalırlar ama binayı onlar taşır.Tamamlayıcı unsurdur.Öyle ki bazen bu kıl ritmler sözlerin önüne bile geçer. (Şakada şukada şuka falan öyle bi' şarkı varya, o şarkıda kendinizi ritme mi bırakırsınız yoksa oturup ne niyo bu adam diye sözlerimi dinlersiniz.Tabii bu sözleri bilemeyeceğiniz anlamına gelmez)
2.Kaç tane ritm var yaaa hepsini nası bilcez insaf(!)
Bi' çuval ritm olabilir.Hatta buna bi' çuvalda siz ekleyebilirsiniz.Ama unutulmasın ki hepsinin belirli kalıpları vardır.Bu yüzden gözünüzde büyütmeyin.Şimdi size bu kalıpların en çok kullanılanlarından bahsedeceğim.Ama önce birkaç vuruş değeri inceleyelim. 1 saniyelik vuruşa "bir vuruş" yani dörtlük nota, yarım saniyelik vuruşada "yarım vuruş" yani sekizlik nota adı verilir.Detayına inildiğinde çok daha uzun ve kısa vuruşlar vardır ama şimdilik bunları bilmeniz yeterli olacaktır.Gelelim belli başlı ritmlere.
2/4 (iki dörtlük) ritm
3/4 (üç dörtlük) ritm
4/4 (dört dörtlük) ritm
5/8 (beş sekizlik) ritm
6/8 (altı sekizlik) ritm
9/8 (dokuz sekizlik) ritm
Lafın Özü: Onlarca 4/4' lük ritm vardır.Hepsini ezberlemek, onlara teeeek teeeek çalışmak yerine, kalıbı öğrenerek kendiniz 4/4'lük ritmler olusturabilirsiniz.yapmanız gereken aynı süre içerisinde ritmler bulamak..Bunun yanında bildiğiniz ritmlere güzel süslemeler de yapabilirsiniz.Bu durum bütün ritmler için geçerlidir.
3.öyle oturduğun yerden konuşuyosunda hangi şarkı hangi ritmle onu nerden anlicaz??
Kral soru dimi Benim bildiğim üç yolu var..
A) DİNLEMEK: Şarkıyı dinlerken bir dümden diğer düme (düm, ritmde davulun en sert vuruşuna denir.) kadar geçen süreyi sayın.Çıkan sonucu 7 ile çarpıp 2 ile...şaka tabi..yapan varmı merak ediyorum..neyse çıkan sonuc size vuruş süresini verir.ama bu yol ritm ve kulak konusunda kendini geliştirmiş arkadaşlar için daha uygundur.Onlarda bu metni okumazlar.bunu niye söyledim bende bilmiyorum..
B) DENEMEK: Vermiş olduğum ritmleri tek tek deneyip en uygun gördügünüzü kullanarak şarkıyı çalabilirsiniz.Ölçü olarak uyuyor ama aşağı yukarı vuruşlar tam olarak tutmuyo sanki diyosanız -ki işin zor kısmını ritmi bularak yaptığınızı unutmayın- ufak değişiklikler yapabilirsiniz.
C) SALLAMAK: Bu çok gürültülü oluyo tasvib etmiyorum
4. Öh yani ya..Bunun kolay bi' yolu yokmu??
Vermek istediğim bikaç püffffff noktası var arkadaşlar inşallah işinize yarar...
*Bu şarkı bundan başka ritimle çalınmaz diye bişey yoktur.Abartıp şarkının orjinalindeatılan ritmden bile güzel ritmi siz atabilirsiniz.
*Grup olmadığı sürece, herkesle aynı ritmi atıcam diye de bişey yoktur.
*Tellere dangur dungur vurmayın..onları okşayın iltifat edin aşk yaşayın..göreceksiniz hemen tav olcaklar.
*Özellikle dümlerde tellere tarama yaparsanız daha leziz olur.Tarama metodunu bilmeyende adından anlar heralde.ama isteyen sorabilir tabii.
*Şarkılardan korkmayın...Zamanında kendime "olum sen bu şarkıyı ebbede çalamazsın" dediğim şarkıları, şimdi programlarda çıkış şarkım olarak çalıyorum.
*Biri size "ben bu şarkıyı daha iyi çalıyorum derse" ona "ben böyle çalıyorum"diyin.
*Biri size bu kadar şeyden sonra yanlış çalıyosun derse, ona kafa atın:)))
ALINTIDIR.....
29.08.2007
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder